A lengyel elnök oldalán kommunikál Grúzia

Kiss Ádám Zoltán, 2008. augusztus 12. 08:04

Miután orosz hackerek több grúz kormányoldalt is működésképtelenné tettek, a lengyel elnök felajánlásával élve a grúz kormány az elnöki honlapon jelenteti meg legfontosabb közleményeit.

A szakértők szerint egy jól ismert, de szabadon működő félalvilági hálózathoz tartozó hackerek több grúz kormányoldalt és közérdekű honlapot lebénítottak vagy elérhetetlenné tettek. Arról is érkeztek jelentések, hogy egyes oldalakat eltérítettek, szerverek fölött vették át az irányítást. Ez nem meglepő, de szomorú módon a konfliktus kibertérbe való kiterjedését jeleni. Ennek köszönhető, hogy eddig példa nélküli módon egy ország egy másik álam hivatalos honlapján jelenteti meg legfontosabb közleményeit. Ennek oka, hogy mint kijelentették, hiába elérhető például a külügyminisztérium oldala, az esetleg gyanúsan órák óta nem frissülő weboldalak esetén előfordulhat, hogy egy feltört oldal kívülről manipulált változatát látják, ami akár pánikot vagy diplomáciai bonyodalmakat is okozhat.

A három balti állammal együtt megoldási javaslatot is előterjesztő Lengyelország elnöke, Lech Kaczyński személyesen ajánlotta fel együttműködését Grúzia nemzetközi kommunikációjában. Bár a weboldal nyilatkozatban jelenti ki, hogy forrás csupán, és a megjelenő anyagokat változtatás nélkül helyezik el, így felelőséget sem vállalhatnak értük, tény, hogy itt található meg a külügyminisztérium négy állásfoglalása, illetve a kormány egy deklarációja is.