Fényes jövőt jósol a minilaptopoknak a Gartner

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 14. 08:14

A Gartner piackutató legfrissebb prognózisa szerint az idén több mint ötmillió, jövőre pedig akár nyolcmillió minilaptopot, vagy az Intel szóhasználatával netbookot fognak értékesíteni világszerte.

A kategória, amelynek legismertebb képviselője az Asus Eee, a vártnál is jóval sikeresebbnek bizonyult, így aztán mostanra szinte az összes nagyobb gyártó bemutatott már ilyen modellt, a Microsoft pedig lehetővé tette, hogy a mini laptopokra továbbra is lehessen XP-t telepíteni. George Shiffler, a Gartner kutatási igazgatója a sajtónak azt nyilatkozta, hogy az igen erőteljes keresletet több tényező együttesen váltotta ki; ezek közé tartozik a kis méretből és tömegből adódó extra hordozhatóság, a viszonylag alacsony ár, az egyszerű használhatóság, illetve az alapszintű, de mégis teljes PC-funkcionalitás (beleértve az internetet), mely utóbbi a régebbi kézi számítógépekből például hiányzott. A fentiek miatt a minilaptopok nemcsak a hétköznapi felhasználók amolyan második, tényleg mobil számítógépeként lettek keresettek, de a legkülönbözőbb foglalkozású emberek munkájukhoz is hasznosnak találják őket.

A Gartner szerint az elkövetkező években nemhogy csökkenne, de kifejezetten nőni fog az igény az ilyen készülékek iránt: 2012-ben állítólag már 50 millió minilaptopot fognak eladni világszerte.