Kikapcsolt állapotban távvezérelhető PC-k az Intel új technológiájával

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 14. 20:07

Az Intel egy olyan csiptechnológiát, illetve alaplap-koncepciót dolgozott ki, amelynek segítségével a kikapcsolt számítógépek is „felébreszthetők” hálózaton keresztül.

A „Remote Wake” (kb. „távébresztés”) elnevezést kapott technológiát eredetileg azzal a céllal fejlesztette ki az Intel, hogy segítségével a rendszergazdák munkaidőn kívül frissíthessék a munkaállomások szoftvereit a belső hálózaton, anélkül, hogy oda kellene menniük és bekapcsolniuk, vagy éppen bekapcsolt állapotban kellene hagyniuk a gépeket. A megoldás ugyanakkor az otthoni felhasználók számára is hasznos lehet, amint azt a vezető csipgyártó külső partnerek bevonásával demonstrálta is. A PC-k távolról történő aktivizálása és vezérlése jelenleg csak akkor lehetséges, ha készenléti állapotban vannak, ez viszont áramot fogyaszt, ami egy vállalat vagy egy háztartás számára egyaránt fontos szempont lehet. Az Intel a Jajah VoIP internettelefonos vállalat közreműködésével bemutatta, hogyan kapcsol be a speciális alaplappal felszerelt számítógép bejövő hívás hatására, az Orb szoftverével pedig azt is demonstrálta, hogyan lehet távolról tartalmakat letölteni a gépről, mondjuk internetezésre alkalmas mobiltelefonra úgy, hogy a mobilról aktiválják és irányítják a PC-t.

A technológiai részletekkel az Intel egyelőre adós maradt: nyilvánvaló, hogy a különleges alaplap egyes komponensei a számítógép kikapcsolásával is működő állapotban maradnak, olyan minimális energiafelhasználással, amit esetleg beépített akkumulátorról is meg tudnak oldani. Ezek az elemek, reagálva a speciális bejövő jelekre, „felébresztik” a számítógépet, amely innen a már bevált módon alkalmas a hálózaton keresztül történő távvezérlésre. Az Intel arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a számítógépgyártók mennyire érdeklődnek az energiatakarékos alaplap iránt.