64 TB-os flashmemória-torony

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 14. 20:31

A Texas Memory Systems a Los Angeles-i Siggraph kiállításon egy olyan szupergyors, elsősorban filmes animációhoz tervezett szervertornyot mutatott be, amely 64 TB flashmemóriát tartalmaz.

A torony a merevlemezek helyett bevetett flashmemóriának köszönhetően másodpercenként 800 000 input/output instrukciót tud kezelni úgy, hogy mindössze 2,5 kilowatt áramot fogyaszt. A torony felépítése viszonylag egyszerű: 8 darab, egyenként 16-64 GB DDR gyorsítótárral ellátott RamSan-500 egységet tartalmaz, amelyek mindegyike 100 000 IOPS-re képes, 1,5 GB/s adatátviteli sebesség mellett. A flash modulok egy mozdulattal ki- és behelyezhetők, illetve „redundáns” elrendezésben helyezkednek el, ami azt jelenti, hogy egyik vagy másik eltávolítása, illetve kiiktatása nem jár adatvesztéssel.

A Texas Memory Systems illetékese szerint a tornyot kimondottan filmes animációk és effektek kidolgozásához tervezték, ahol hatalmas adatmennyiséget kell nagy sebességgel kezelni. Árat még csak hozzávetőlegesen sem közöltek, mindenesetre nem valószínű, hogy bármely cégnek megérné egyszerű és tartós adattároláshoz egy ilyet beszerezni.