Elpida 2,5 Gb/s-os DDR3 memória

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 14. 21:03

Az Elpida közleménye szerint kifejlesztette az első olyan 1 gigabites DDR3 SDRAM memóriamodult, amely 2,5 gigabit/s-os adatátvitelre képes.

A szerverekben alkalmazott DDR3 esetében kiemelkedően fontos az alacsony energiafogyasztással párosuló gyors adatátvitel: az Elpida új megoldása az 1,5 V-nál átlagos 1,8 Gb/s helyett 2,5 Gb/s-ot, az 1,2 V-nál szabványnak számító 1,6 helyett pedig 1,8 Gb/s-ot tud. Mindezt úgy tudták elérni, hogy a memóriamodul elemeit alumínium helyett réz-áramkörökkel sikerült összekapcsolni, ami jobb vezető-tulajdonsága miatt ugyanakkora feszültség mellett nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. Az energiatakarékos, 1,2 voltos termékeket a  szerverekhez, a 2,5 gigabit/s-os modulokat pedig nagyteljesítményű, például játékközpontú PC-kbe szánja az Elpida.

A forgalmazásról és az árról a cég egyelőre nem nyilatkozott, a mintákat mindenesetre még a hónap folyamán elkezdik szállítani az alaplapgyártóknak. Az Elpida a technológiára építve a jövőben még hatékonyabb DDR3 megoldásokkal szeretne előrukkolni.