Windows 7 blog indult, részletek a szoftverről októberben

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 16. 16:54

A Microsoft egy külön fejlesztőknek szóló blogot indított a következő, Windows 7 operációs rendszerrel kapcsolatosan, illetve ott rögtön közzé is tette, hogy a következő generációs Windows első részleteit októberben hozzák nyilvánosságra.

A blogot Steven Sinofsky, a Windowst fejlesztő mérnökcsapat vezetője, illetve Jon Devaan, a Windows Core rendszerfelelős szerkeszti, természetesen angol nyelven. Az egyik első bejegyzésben azt közölték, hogy a Microsoft az október 27-én megrendezésre kerülő Professzionális Fejlesztői Konferencián (PDC), illetve az egy héttel ezután következő Windows Hardverfejlesztői Konferencián (WinHEC) fogja közzétenni a Windows 7 első konkrét technikai részleteit. Addig is a blogban folyamatosan jelentetnek meg olyan rendszeres bejegyzéseket, amelyek valamilyen mértékben a színfalak mögé adnak majd betekintést a fejlesztéssel, illetve a kibocsátással kapcsolatban. Sinofsky elismerte, hogy a Microsoft általában és még mindig kevesebb részlettel szolgál, mint amennyire a közönség kíváncsi lenne, ezt azonban azzal magyarázta, hogy nem szeretnének semmit sem nyilvánosan részleteiben tárgyalni mindaddig, amíg nem szolgálhatnak elég konkrétummal. Kifejezte ugyanakkor, hogy az eddigieknél korábban megkezdett, szélesebb körű és szorosabb együttműködésre törekszenek a számítógépgyártókkal és külső szoftverfejlesztőkkel, amit előbbiek egyik meg nem nevezett képviselője a Cnet-nek meg is erősített, azt nyilatkozva, hogy a Microsoft régebbi és mostani hozzáállása „ég és föld”.

A Microsoft legutóbbi hivatalos közleménye szerint a Windows 7 akár már 2010 januárjában kibocsátásra kerülhet, amivel mindössze három évvel követné a Vistát. Így azok a főleg vállalati felhasználók, akik nem szívesen váltanak Vistára, addig akár meg is maradhatnak az XP-nél, hogy másfél év múlva aztán inkább egyszerre hajtsanak végre egy átfogó hardver- és szoftvercserét. A Windows 7-ről egyelőre annyit lehet tudni, hogy alapvetően a Vista magjára épül és a rajta futtatható meghajtószoftverek sem nagyon fognak eltérni, ami jó hír a kompatibilitás szempontjából és egyben elkerülhetővé teszi az XP-Vista váltás fő problémáját. Azt egyelőre nem tudni, hogy az érintésvezérelt Multi-touch kezelőfelület milyen mértékben lesz része az új rendszernek.