Megerősítést nyert a nyílt forráskódú szoftverek szerzői jogi védelme

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 16. 18:17

Az egyik amerikai fellebbviteli bíróság precedensértékű ítéletében úgy döntött, hogy a nyílt forráskódú szoftverek licencfeltételeinek megszegése ugyanúgy a szerzői jogok megsértésének számít, mint mikor fizetős szoftverrel teszi valaki ugyanezt.

Lawrence Lessig, a Stanford Egyetem jogi karának professzora hatalmas áttörésnek nevezte az ítéletet, amely az ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazásoknak és fejlesztéseknek éppúgy biztosítja a szellemi tulajdon védelmét, mint az eleve üzleti célra kidolgozott szoftvereknek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki nem tartja be az egyébként ingyenes és bárki által felhasználható alkalmazások felhasználási feltételeit, ugyanúgy törvényt szeg és perelhető, mintha mondjuk egy drága, fizetős szoftver kódjait használná fel illetéktelenül.

Az ítélet egyébként annak kapcsán született, hogy Matthew Katzer szoftverfejlesztő a feltételek betartásának teljes mellőzésével használta fel Robert Jacobsen alkalmazásának nyílt forráskódjait saját, pénzért értékesített szoftveréhez. A nyílt forráskódú licencek ugyanakkor a felhasználás feltételéül szabják, hogy a kódokat átvevő fejlesztők termékükön tüntessék fel az eredeti szerző nevét, vagy általában a fájlok forrását, valamint azt, hogy miben módosítottak ők a kódokon.