Gyorsan fejlődik az ukrán számítógéppiac

MTI Sajtóadatbank, 2008. augusztus 19. 08:59

Több mint 56 százalékkal bővült az idei második negyedévben a számítógéppiac Ukrajnában a múlt év azonos időszakához képest, és ezzel az ütemmel az ország az első helyre került a kelet-közép-európai térségben.

Az IDC elemző cég adatai szerint az európai irányzathoz hasonlóan Ukrajnában is növekszik a noteszgépek iránti kereslet, ezért az eladott asztali gépek részaránya az év második negyedében 52,6 százalékra csökkent a múlt év azonos időszakában jegyzett 69,4 százalékról. Azonban az ukrán piac telítetlensége folytán a második negyedévben mindenesetre 18,6 százalékkal több asztali gép kelt el, mint egy évvel korábban. Az év második negyedében az eladott noteszgépek részaránya 46 százalékot tett ki, szemben a múlt év azonos időszakának 29 százalékával, ami azt jelenti, hogy ez a pici szegmens közel 150 százalékkal nőtt.

 Az IDC ukrajnai menedzsere, Volodimir Pozdnyakov a liga.net internetes ukrán gazdasági hírügynökségnek elmondta, hogy az őszi idényben az ukrán vásárlók figyelme mindinkább a hordozható számítógépek felé irányul majd. Elemzők szerint azonban az idei év még nem hoz áttörést az ukrán piacon az asztali gépek és a noteszgépek párharcában, az utóbbiak részaránya ugyanis az eladott készülékek mennyiségét tekintve megmarad a 44-46 százalékos szinten. Ukrajnában a második negyedévben 577 ezer személyi számítógép kelt el, a térségben ennél több gépet csak Oroszországban és Lengyelországban vásároltak.