Fujitsu Sparc64 processzor sok maggal

Széll Zoltán, 2008. augusztus 29. 14:42

A Fujitsu elkészült a Sparc64 processzor 8 CPU magost tartalmazó változatának fejlesztésével. A „Venus” kódnéven fejlesztett processzort nagy teljesítményű vállalati szerverekben használják talán a jövő évtől kezdve és valószínű, hogy a Sun is beépíti szervereibe ezeket a lapkákat, ha a 2009-re ütemezett „Rock” nem érkezik a Venus előtt.

 A nyolc CPU magot (octa-mag) tartalmazó Venus processzor 45 nm-es technológiával készül és a sikeres Sparc64 VII lapka (4 CPU mag) utódja lesz, amelyet a Fujitsu és a Sun júliusban vezetett be új szervereiben. A Fujitsu az új processzor néhány technikai részletét a héten megrendezett „Hot Chips 2008” konferencián mutatta be.
 A Fujitsu a Sparc vállalati szerverekben használja a Sparc64 mikoprocesszorokat, amelyek a Sun Solaris 10 operációs rendszer felügyelete alatt futnak. A két vállalat a szervereket közösen fejleszti, de külön-külön vezeti be a piacra. Az új Sparc64 „Venus” mikroprocesszor jellemzője a beépített memóriavezérlő és a 128 GFLOPS csúcsteljesítmény.
 A Sun saját fejlesztésű 16 CPU magot tartalmazó mikroprocesszorának érkezése nem várható 2009 második felénél hamarabb. A Fujitsu a Venus processzorát a Sun Microsystems szintén használja nagy teljesítményű vállalat-osztályú masináiban. A Sun Rock kódnevű processzora jelentős mértékben növeli a szerverek teljesítményét és nagy memóriát képes címezni.
 A Fujitsu azt még nem fedte fel, hogy a nyolc CPU magot  tartalmazó Venus processzor mikor kerül piacra, illetve mikor jelenik meg szerverekben, de a jövő évi ’Hot Chips’ konferencián talán ezt is megtudja a világ.