Számítógépes nyelvoktatás: konferencia a Kodolányi János Főiskolán

forrás Prim Online, 2008. szeptember 3. 17:38

A EuroCALL, a számítógépes nyelvoktatás támogatására létrehozott nemzetközi szakmai szervezet idei konferenciájának a Kodolányi János Főiskola ad otthont szeptember 3-6. között Székesfehérváron. Magyarország másodszor házigazdája a rangos konferenciának, melynek idei témája az ”Új kompetenciák és szociális terek”.

A nemzetközi konferenciát minden évben valamely európai országban, a számítógéppel támogatott nyelvtanulás európai szervezetének – European Association for Computer-Assisted Language Learning (EuroCALL) – szakmai felügyelete alatt rendezik meg.

Az EuroCALL olyan tudományos szervezet, amelynek célja az innovatív információs és kommunikációs technológiák oktatásban történő terjesztése. Ennek a célnak az elérését szolgálja a négynapos székesfehérvári konferencia is, ahol a technológiák használatát a gyakorlatban sajátíthatják el a résztvevők.

A rendezvényre a világ minden pontjáról érkeznek oktatási szakemberek, kutatók, tananyagfejlesztők, kormányzati képviselők, hardver- és szoftverkiadók, így Európa számos országa mellett Japánból, Ausztráliából, Új-Zélandról, Egyesült Államokból és természetesen Magyarországról is.

Az EuroCall különlegessége, hogy a plenáris előadások streaming videó formájában elérhetővé válnak azok számára is, akik a konferencia weboldalán keresztül online szeretnék követni az eseményeket. A virtuális résztvevők így online reflektálhatnak a témákra, eszmét cserélhetnek azokkal, akik személyesen jelen vannak. A plenáris és szekció-előadások podcast formájában, archivált formában lesznek elérhetőek a konferencia weboldalán.
Az előadások válogatott verziója a Cambridge University Press gondozásában készülő ReCALL tudományos folyóiratban és az EuroCALL Review-ban kerül publikálásra.

A KJF részéről a konferencia szakmai hátterét a Modern Nyelvek Intézete adja, melynek 1992 óta működő angol nyelv és irodalom tanszéke egyidős a főiskolával.