Csökkenni fognak a roaming sms díjak is

Genda Csongor Zoltán, 2008. szeptember 4. 08:34

Az Európai Bizottság nem elégszik meg az alacsonyabb percdíjakkal, a külföldről küldött sms-ek árát is jelentősen csökkentenék, sőt az adatroamingért fizetendő összegek maximum értékét is megszabnák.

Viviane Reding, információs társadalom és média ügyekért felelős biztos eljuttatta minden EU-biztoshoz a tarifacsökkentésre vonatkozó javaslatát, feltehetőleg a jövő hónapban meg is szavazza a tervezetet a bizottság.

Jelenleg 29 centet fizetnek a mobilfelhasználók átlagban egy külföldről küldött rövid szöveges üzenetért, ami közel tízszerese a belföldi tarifáknak. Az európai szolgáltatók évente 2,5 milliárd roaming sms-t bonyolítanak, az árak csökkentése pedig komoly megtakarítást jelentene a felhasználókra nézve. Reding 11 centben maximalizálná a roaming sms-ek árát, ám az internetezési díjakat is lefelé korrigálná, elképzelése szerint 1 eurót számlázhatnának a szolgáltatók 1 MByte külföldről bonyolított adatforgalomért. Van olyan mobiltársaság, amelyiknél 16 euróba kerül egyetlen MByte elhasználata.

A távközlési biztos a percdíjak további csökkentésén kívül azt is el szeretné érni, hogy a szolgáltatók bevezessék a fél perc utáni másodperc alapú számlázást.