Világszerte üzemeket adna el a Dell

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 6. 18:31

Nemrég számoltunk be róla, hogy a Dell eladni készül 2007 végén megnyitott lengyelországi gyárát, a legújabb hírek szerint azonban globálisan több üzemtől is megszabadulna és szerződött gyártóknak adná ki a munkák nagy részét.

A világ második számú számítógépgyártója teljes gyártási infrastruktútráját arra építette föl, hogy vállalatok részére nagy mennyiségben állítson elő, főleg asztali számítógépeket. Erre a célra a szóban forgó üzemek tökéletesen megfeleltek, a változó körülmények miatt azonban mostanra a legnagyobb mennyiségben gyártott PC-k a noteszgépek lettek. Ezeket viszont olyan cégek képesek a leghatékonyabban gyártani, amelyek minden erőforrásukat ennek a célnak rendelik alá, azaz nem folytatnak más tevékenységet. Az ilyen szerződött gyártók többnyire távol-keleti (tajvani, kínai, stb.) vállalatok, amelyek a fenti tényezők mellett az olcsó munkaerő előnyével is bírnak. A Dell a hosszú távú struktúraváltás jegyében ilyen cégekre bízná a fizikai termelést, míg a tervezést, a marketinget és az értékesítést megtartaná magának.

A Dell eladásra szánt üzemeivel az a fő probléma, hogy többnyire fejlett térségekben, például az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában találhatók, ami a magas bérköltségek miatt elriaszthatja a potenciális vevőket. Emellett egyes helyeken, például Észak-Karolinában, a Dell adókedvezményekért cserében szavatolta a megfelelő foglalkoztatást és beruházási célok megvalósítását, a szóban forgó helyszínen például egészen 2015-ig.