10 éves a Google

Takács Zsolt, 2008. szeptember 7. 16:12

Különleges évfordulót ünnepel a Google, Sergey Brin és Larry Page ma tíz éve jegyeztették be a céget, mely pár év leforgása alatt az internetet uraló nagyhatalommá nőtte ki magát.

1998. szeptember 7-én a két fiatal egyetemista megalapította a Google Incorporationt, a céget, melynek nevét ma már szinte a Föld összes lakója ismeri, mely nélkül ma már el sem tudnánk képzelni az internetezést. Larry és Sergey 1995-ben ismerték meg egymást a stanfordi egyetemen, ahol egy kutatási projekt keretein belül nekifogtak egy az internetes keresést forradalmasító algoritmus kifejlesztésének.

A fiatal informatikusok elmélete roppant egyszerű volt, a rangsorolást aszerint határozta meg a szoftver, hogy milyen külső linkekkel rendelkezik egy weboldal, és figyelembe vette a hivatkozó webhely relevanciáját, valamint fontosságát is. A korszakalkotó ötlettel házalni kezdtek, de egyetlen egy nagy cég sem mutatott érdeklődést az iránt, ezért a stanfordi diákok úgy döntöttek, hogy saját vállalkozást indítanak, és 1998 őszén bele is vágtak. Kezdetben egy irodának berendezett garázs volt a cég székhelye, ezt megelőzően pedig a kollégiumi szoba szolgált főhadiszállásként. A cég kezdőtőkéje 1,1 millió dollár volt, ezt kölcsönökből és adományokból kaparták össze, többek között Andy Bechtolsheim, a Sun Microsystems egyik alapítója is támogatta a fiatalok munkásságát 100 ezer dollárral.

A sikeres marketingnek és a valóban színvonalas szolgáltatásnak köszönhetően rövid idő alatt ismertté vált a színes betűkkel fémjelzett egyszerű, de minőségi eredményeket szállító kereső. 2000-ben már a Google volt a piacvezető, igaz, ezt egy az AOL-al kötött szerződéssel sikerült elérnie a cégnek. Ugyanebben az évben egy új hirdetési formát vezetett be a szolgáltató, mégpedig a szövegalapú kulcsszavas reklámot, melyre már a kezdetekkor nagy volt az igény. 2001-ben levédették a PageRank mechanizmust, ami a keresési találatok közötti relevancia meghatározására szolgál. A szabadalom hivatalos jogutódja a Stanford Egyetem, aki mellett Lawrence Page-et,  a fejlesztőjét is megnevezik. 2004 óta a New York-i elektronikus tőzsdén is jegyzik az IT-konszern részvényeit, a vállalat pedig azóta is feltartóztathatatlanul növekszik, sikert sikerre halmoz, már rég nem csak a keresőpiacon számít egyeduralkodónak, rendszeresen új szolgáltatásokkal rukkol elő. Jelen pillanatban közel 20 ezer alkalmazottal büszkélkedhet a vállalat, akik egy része egy óriási épületkomplexumban, a Mountain View-i központi telephelyen, a Googleplexben dolgozik.
A vállalat 10 eves fennállásának megünneplésére a napokban kiadta a Chrome böngészőt, mellyel a Firefoxt és az Internet Explorer babérjaira törnek.

A Forbes magazin adatai szerint a két Google-alapító vagyona meghaladja a 19 milliárd dollárt, ami elegendő volt ahhoz, hogy beírják nevüket a világ leggazdagabb embereinek a listájára.

Genda Csongor Zoltán