Innovációs díjat kapott a NetAcademia IT-biztonsági oktatórendszere

forrás Prim Online, 2008. szeptember 9. 18:03

Innovációs díjat kapott a NetAcademia által kifejlesztett online oktatási rendszer, a Microsoft Magyarország megbízásából és szakértői támogatásával készült Ördöglakat. Az ingyenes oktatási megoldás segítségével eddig több mint hatezer informatikus ismerkedett meg a számítógépes bűnözők gondolkodásmódjával, hogy a megszerzett tudást később munkahelyükön, vállalkozásuk keretében felhasználva nagyobb biztonságot teremtsenek a külső támadásokkal szemben.

A Microsoft Magyarország és a NetAcademia Oktatóközpont közös pályázata nyerte el az idén negyedik alkalommal meghirdetett IT Business Leadership Award innovációs díjat Termékfejlesztés kis- és középvállalati kategóriában.

A Microsoft Magyarország felkérésére a NetAcademia által kifejlesztett online oktatási rendszer, az Ördöglakat valós időben, valós körülmények között szimulálja a legjellemzőbb informatikai biztonsági problémákat. Az oldalon alkalmazott megközelítés segít az informatikusoknak abban, hogy megismerjék és megértsék a számítógépes bűnözök gondolkodásmódját. A biztonsági problémákat így éppen azok feltárása és kihasználása révén mutatja be.

A több ezer informatikust és biztonsági szakértőt folyamatosan, leállás nélkül kiszolgáló Ördöglakat teljes egészében Microsoft szoftvereken fut, a pályák megtervezését pedig Certified Ethical Hacker minősítéssel rendelkező szakoktatók végezték.

A zsűri tagjai a pályázattal kapcsolatban kiemelték, hogy az Ördöglakat több mint hatezer informatikus ingyenes képzéséhez járult hozzá. Emellett - bár teljesen Microsoft platformon készült - az online oktatórendszer keretében bemutatott és kipróbálható hibák egytől egyig platformfüggetlenek, így akár Linux/Apache környezetben is hasznosíthatóak a megszerzett ismeretek.

Nagyobb biztonságban van a hazai adatvagyon


"Nagyon örülünk az elismerésnek, mely megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk online oktatási megoldások keresésében. A tapasztalataink azt mutatják, hogy nagy szükség van ilyen programokra, hiszen az informatikusok mindössze 10 százaléka rendelkezik azzal a mély tudással, mellyel a jellemző biztonsági problémák elkerülhetők - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia ügyvezetője. - Az Ördöglakat a gyakorlat szintjén hívja fel a figyelmet a biztonsági problémákra, így mindennél kézzelfoghatóbb módon segít megtanítani a szakma képviselőit a leggyakoribb hibák elkerülésére."

A Microsoft Magyarország informatikai szakemberprogramokért felelős programmenedzsere, az Ördöglakat projektvezetője, Budai Péter szintén a program gyakorlati jelentőségét emelte ki: "Az Ördöglakat keretében kiképzett informatikusok munkahelyükön, vállalkozásuk keretében tudják kamatoztatni az itt elsajátított tudást. Ennek eredményeként nem túlzás azt állítani, hogy a hazai vállalatok, szervezetek által birtokolt adatvagyon hosszú távon nagyobb biztonságot élvezhet a külső támadókkal szemben."

A NetAcademia által kifejlesztett oktatórendszer világviszonylatban is egyedülálló, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a Microsoft nemzetközi vezetősége is elismerte a projektet, és a jövőben várható, hogy több környező országban is elindulnak a helyi Ördöglakat-mutációk.

 

Az Ördöglakat informatikai háttere:

Operációs rendszer:  Microsoft Windows 2003 R2 SP2 (Windows NT 5.2, Build 3790: Service Pack 2)
 
Adatbázis-kezelő: Microsoft SQL Server 2005 - 9.00.3159.00 (Intel X86) Enterprise Edition
 
Tűzfal: Microsoft ISA Server 2004 Standard Edition
 
Webalkalmazás: ASP.NET 2.0
o   Forráskódfelügyelet: Subversion. Kliens: TortoiseSVN

o   Fejlesztőeszköz: Microsoft Visual Web Developer 2008 Express Edition

Hálózatmonitor: Network Chemistry Packetyzer

NetCat pálya: Microsoft Virtual Serverben futó Windows Server 2003 R2 SP2

A fotón Drajkó László (Microsoft), Budai Péter (Microsoft) és Fóti Marcell (NetAcademia) látható