AAC- és H.264-támogatás a következő Silverlightban

Kiss Ádám Zoltán, 2008. szeptember 10. 22:03

A Microsoft a rivális Adobe FlashPlayer ellen indított szoftverkörnyezetének életében fontos lépés lesz, hogy a következő változat már támogatja az igen népszerű videó- és audiókodekeket.

Az európai IAD konferencián a Microsoft bejelentette, hogy a grafikai és animációs elemekkel megtűzdelt tartalmak megjelenítésére kidolgozott Silverligh rendszerének következő verziója kompatibilis lesz a már bevált AAC audiókodeket és a nagy felbontású mozgóképanyagok sokasodásával rendkívül dinamikusan terjedő H.264 kódolást. Az újítás lehetővé teszi az eddig a FlahPlayert széles körű elfogadottsága maitt választó fejlesztők számára, hogy más alternatíva után nézzenek, így ez döntő lépés a Silverlight életében. A frissítés nem a hamarosan megjelenő, gyakorlatilag már kész Silverlight 2-ben mutatkozik be, hanem ahogy azt a Microsoft részéről Josh Catone megerősítette, a Silverlight 3 nevű szoftverkörnyezetben. A lépés azért is fontos, mert az Apple igen erősen épít erre a két kódolásra, így egyben a Macintosh-felhasználókhoz is közelebb kerülhet a Microsoft.

Az elemzők ígéretes próbálkozásnak tartják a Silverlight fejlesztését, bár még nem dőlt el, hogy életképes lehet-e a rendszer az igen népszerű, és egyben szinte egyeduralkodó Adobe alkalmazáskörnyezet, a Flash ellenében. A számok jelenleg a Flash elsöprő sikerét mutatják, de tény, hogy a Silverlight, ha lassan is, de már megszerezte a piac néhány százalékát.