A Nokia bevezeti telefonjain a Microsoft e-mail kliensét

Kiss Ádám Zoltán, 2008. szeptember 11. 09:37

A San Franciscó-i CTIA vásár előestéjén a finn gyártó bejelentette, hogy több tízmillió felhasználója számára teszi elérhetővé a Microsoft Exchange Activesyncet.

A mind a Nokia, mind a Microsoft felhasználói számára fontos lépés során az összes S60-as operációs rendszerrel rendelkező készüléken elérhetővé teszik az e-mail klienst. Ez a mai napig 43 mobiltelefont-modellt jelent, és természetesen mostantól az összes új N- és E-sorozatú Nokia is automatikusan ilyen szoftverháttérrel kerül majd forgalomba.

A támogatás súlyát jól jelzi, hogy a Nokia döntésével nem kevesebb, mint 80 millió már eladott készülék tulajdonosa használhatja majd a Microsoft Exchange Activesyncet. A két cég közötti ilyen jellegű együttműködés korántsem új, ám a finn vállalat eddig csak egyes modellekhez biztosította a Microsoft e-mail rendszerét, és ezt a lehetőséget alig kommunikálták, a letöltés és telepítés pedig meglehetősen nehézkes volt. Ezentúl a hibákból okulva sokkal könnyebb lesz a telepítés és az Exchange Activesync az alapszoftver része lesz. A szoftver bevezetése készülékein a Nokia számára is komoly érdekeket hordoz, hiszen a vállalat telefonjait éppen az ilyen alkalmazások natív támogatásának hiánya akadályozta meg a szélesebb körű elterjedésben például az USA területén. A Microsoft Exchange Activesync bevezetése tehát nem titkoltan a RIM és a Blackberry elleni konkurenciaharc része.