Műholdas internet mindenkinek a Google és társai segítségével

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 11. 13:24

A Google, az SHBC és más technológiai cégek 60 millió dollárt fektetnek be egy olyan projektbe, amelynek célja, hogy műholdon keresztül a szegény országok népességéhez is eljuttassa az internetet.

Az O3b Networks („Other 3 billion” = „a többi hárommilliárd”) elnevezésű társaság nagyjából 150-180 millió dolláros költséggel 16 alacsony röppályán mozgó Thales Alenia műholdat tervez pályára állítani, amelyek a jövőben szélessávú internetes kapcsolattal láthatják el Afrikát és más fejlődő térségeket. A működéshez persze a földi infrastruktúra kiépítésére is szükség lesz, a cég azonban ezt minél egyszerűbben és olcsóbban, a már meglévő mobiltelefonos adótornyok átalakításával szeretné megvalósítani. Ez még így is további több százmillió dollárba kerülne a becslések szerint, azonban ehhez minden valószínűség szerint további partnereket is be kívánnak majd vonni.

A Google szerint az egész fejlesztés akár 95 százalékkal olcsóbbá teheti a szélessávú internetet az olyan térségekben, ahol a világháló jelenleg csak kevesek által hozzáférhető luxuscikknek számít. Ez persze a befektető technológiai cégeknek is jó, hiszen a több milliárd új internetező több milliárd új ügyfelet jelent az online reklám- és tartalomszolgáltatók számára.