Régi mesterek, új technológia

Kiss Ádám Zoltán, 2008. szeptember 13. 17:30

Hogyan változtathatja meg a technológia a művészetekről alkotott felfogásunkat? Például vigyünk az utcára klasszikus műalkotásokat! A kiállított képek az eredeti mesterművek tökéletes másolatai, amelyeket nagy formátumú HP Designjet Z6100 nyomtatókkal nyomtattak vászonra.

Idén nyáron Moszkva szabadtéri galériává változott a HP és a Puskin Szépművészeti Múzeum jóvoltából. A városi épületek falait Rembrandt 51 műremekének másolata díszítette. A műalkotások reprodukciója immár több száz éves hagyományra tekint vissza, jóllehet a másolási módszer nem sokat változott - egészen eddig.  A HP technológiája megújítja a műalkotások másolását és a művészi élményt is. Ha az emberek az utcán sétálva megcsodálhatják Rembrandt 'Öreg nő' című portréját, vagy Van Gogh 'A rabok sétája' című festményét, vagy épp egy orosz művész - mondjuk Repin vagy Korovin - műalkotását, azt a  múzeumunk már sikerként könyveli el” - mondja Irina Alexandrovna Antonova, a Puskin Szépművészeti Múzeum igazgatója.

A múzeumigazgatók világszerte alkalmazzák a legmodernebb technológiákat a műalkotások reprodukciója és állaguk megóvása érdekében. A HP technológiáit több tucat múzeum, galéria és kulturális szervezet alkalmazza. A HP technológiai eszközeit a londoni Nemzeti Galéria 2 500 műalkotásának konzervációjában használták.  A nagy formátumú HP nyomtatók pontos, az eredetivel megegyező méretű másolatokat készítenek a festményekről. Ez a technológia lehetővé teszi a restaurátorok számára, hogy a képeket a legkisebb részleteikben megvizsgálják, és ezzel segíti a konzervációs munkájukat. A Nemzeti Galéria és a HP együttműködésének eredményeképp megszületett a "Nyomtatás kérésre" szolgáltatás amely a maga nemében a világon egyedülálló. A szolgáltatás révén a gyűjtemény bármely műalkotásáról másolat rendelhető. A nagy felbontású digitális képek közvetlenül a festményekről készülnek -nem a hagyományos posztereknél használt levilágítás módszerével.