Japánban, Svédországban és Hollandiában a leggyorsabb az internet

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 14. 11:02

Az Oxfordi és az Oviedói Egyetem felmérése alapján világszinten messze Japánban érhető el a leggyorsabb szélessávú internetes kapcsolat, míg a dobogó második és harmadik helyét Svédország és Hollandia foglalja el.
 

A vezető hármas valószínűleg senki számára sem meglepő, annál érdekesebb viszont, hogy a szolgáltatók által kínált legmagasabb sávszélesség tekintetében a negyedik helyen Lettország, a hetediken Litvánia, a tizediken pedig Szlovénia áll. Az Egyesült Államok benne sincs az első tízben, de a korábban előkelőbb helyen szereplő Dél-Korea is csak az ötödik, illetve Dánia a nyolcadik helyen végzett. A maximális sávszélesség persze csak egy eleme annak, hogy egy ország hol tart az információs társadalom fejlettsége szempontjából; az ezen a listán nyolcadik Dánia például rendre az első helyen szokott végezni azokban az átfogó felmérésekben, ahol olyan szempontokat is figyelembe vesznek, mint az elektronikus ügyintézés vagy az országos lefedettség. És megfordítva: Lettországban és Litvániában a lakosság jóval kisebb százaléka használ szélessávú internetet, mint a fejlettebb, de a sebesség szempontjából most hátrébb végzett nyugat-európai országokban.

A Speedtest.net lakossági mérésein alapuló és a Cisco által finanszírozott felmérés a fentiek ellenére mégis hasznos információkkal szolgál, a szélessávú internet ugyanis tipikusan húzóágazat lehet egy adott ország gazdaságában, főleg akkor, ha az egyébként nem tartozik a legfejlettebbek közé. Íme a teljes tízes lista:

  1. Japán
  2. Svédország
  3. Hollandia
  4. Lettország
  5. Dél-Korea
  6. Svájc
  7. Litvánia
  8. Dánia
  9. Németország
  10. Szlovénia