Hackerek behatoltak a CERN új részecskegyorsítójának rendszerébe

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 14. 12:07

Hackerek hatoltak be a CERN szeptember 10-én tesztüzemmel beindított, Nagy Hadronütköztető (LHC) elnevezésű részecskegyorsítójának számítógépes rendszerébe, kárt azonban szerencsére nem okoztak.

A magát „Greek Security Team” („görög biztonsági csoport”) névvel illető csapat egy olyan rendszer számítógépeibe hatolt be, amely az új ütköztető-gyűrűben folyó kísérlet egy szeletét irányítja. A közvetlen irányítást végző hálózatig azonban szerencsére már nem sikerült eljutniuk, ami nagy szerencse, ebben az esetben ugyanis akár a kísérlet menetébe is beavatkozhattak volna.

A hackerek mindenesetre megrongáltak egy CERN fájlt, vagy fél tucat saját fájlt is hátrahagytak a rendszerben, illetve egy üzenetet helyeztek el a http://cmsmon.cern.ch weboldalon, amely azzal a furcsa fenyegetéssel zárul, hogy: „2600-an vagyunk – ne szórakozz(atok) velünk!”. Egy magát megnevezni nem akaró CERN-dolgozó úgy nyilatkozott az esetről a brit Telegraph-nak, hogy úgy is éppen elég nehéz egy ilyen komplex rendszert működtetni, ha senki sem próbálja azt kívülről megzavarni.

A kísérlet megkezdését megelőzően egyébként sorra érkeztek olyan fenyegetések a CERN-hez, amelyek arra szólították föl a tudósokat, hogy ne indítsák be az új létesítményt, annak működése ugyanis katasztrófával, például a Földet beszippantó fekete lyukak keletkezésével fenyeget. Az LHC próbaüzeme egyelőre zökkenőmentes.