Megnyitja forráskódjait a Yahoo

Kiss Ádám Zoltán, 2008. szeptember 15. 08:03

A vállalat alapvető stratégiai döntésre szánta el magát, eddig visszatartott programozási interfészei sorát teszi elérhetővé külsős fejlesztők számára, így talán felveheti a már-már elveszettnek tűnő versenyt a Google-el.

Az idei Open Hack Day konferencia programozói lesznek az elsők, akik betekintést nyerhetnek a Yahoo eddig féltve őrzött kódjaiba. A váratlanul bejelentett, ám logikus lépés mögött a Yahoo erőssége, hűséges és érdeklődő felhasználói táborának segítségül hívása áll. A vállalat oldalaira havonta félmilliárd felhasználó látogat el, közülük 300 millió állandó felhasználó belépőkóddal és saját felhasználói profillal. A céget számos IT szakember és lelkes félamatőr is támogatja, ezt a potenciális előnyt eddig képtelenek voltak kihasználni.

Ezen változtathat a Yahoo 180 fokos stratégiaváltása, hiszen a külső fejlesztők érdekes ötletek sokaságával emelhetik a vállalt szolgáltatásainak színvonalát, ráadásul mindezt szinte ingyen. A háttérben természetesen nem csupán a nyíltforráskódú közösség iránti nyitás áll, vagy valamilyen lelkes kísérlet, hanem a túlélésért folytatott harc. A Microsoft többszöri elutasítása után valódi fajsúlyos hosszú távú szövetséges aligha találó vállalat lépéskényszerbe került. Míg anyagi helyzetén még alig látszik a romlás, a tendencia egyértelmű, így előbb-utóbb mindenféleképpen valamilyen teljesen új jövőkép felvázolására volt szükség, és most úgy tűnik, ennek egyik sarkkövét jelentette be a vállalat.