Vodafone: még három hónapig folytatódhat az internetes kísérlet

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 15. 10:10

Újabb három hónapig tesztelheti 900 megahertzen a szélessávú internetet a Vodafone Tószegen: a projekt azt bizonyítja, hogy ez a tartomány is alkalmas gyors, ráadásul a 2.100-as frekvenciánál akár 50-60 százalékkal is olcsóbb adatátvitelre.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen június elején kezdte meg a tesztet a Vodafone, aminek időtartama a Nemzeti Hírközlési Hatóság engedélye szerint kezdetben három hónap volt. Az időtartamot most újabb három hónappal meghosszabbította a hatóság.

Tószegen HSDPA-alapú, széles sávú mobilhálózatot épített ki a társaság: a szolgáltatás az önkormányzat épületében, a könyvtárban és az iskolában vehető ingyenesen igénybe.

A cég szerint a teszt azért fontos, mert Magyarországon több olyan település is van, ahol a mobilinternetezésre kijelölt és használt 2.100 megahertzes hálózatot nem építik ki azért, mert túlságosan drága lenne a beruházás. Ezzel szemben 900 megahertzen már megérné kiépíteni, mert kevesebbe kerülne és üzletileg is megtérülne.

Mindennek hátterében részben az áll, hogy a 2.100-as hálózathoz nagyon sűrűn kell bázisállomásokat építeni, míg a másikhoz sokkal ritkábban. Éppen ezért a 900-as hálózat 50-60 százalékkal kevesebbe kerülhet, mint a 2.100-as.

Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: mindenkinek érdekében áll az, hogy Magyarországon a mobilszélessáv bárki számára elérhető legyen, függetlenül attól, hol lakik. Hozzátette: a tószegi iskolásokat a cég azzal is segíti, hogy egy hordozható számítógépet és egy internetes modemet adtak át nekik.

A vezérigazgató-helyettes reményét fejezte, ki, hogy az NHH támogatásával már jövőre lehetővé válik az új technológia kereskedelmi bevezetése.

A 900 megahertzes frekvencia tartományt eredetileg hangalapú GSM mobilszolgáltatásra jelölték ki, ahhoz, hogy HSDPA-alapú adatforgalom is "mehessen" rajta, módosítani kellene az uniós szabályozáson.

Brüsszel javasolja a módosítást, ami várhatóan az idén meg is történik.