A Google Londonban bemutatta az Android telefont

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 16. 21:27

Miközben az első Android-telefon amerikai startját októberre jósolják a hírforrások, a Google londoni fejlesztői konferenciáján be is mutatták működés közben az egyik első prototípus készüléket.

A telefon működését Mike Jennings, a Google Android-fejlesztéseket koordináló illetékese demonstrálta egy kivetítőn; a készülék márkajelzése le volt takarva, ugyanakkor egyértelműen úgy nézett ki, mint a korábban a sajtóban megjelent képeken látható HTC Dream. A bemutatón Jennings az OpenGL és Java-alkalmazások, a WiFi, a mobil 3G és a GPS navigáció működését demonstrálta, emellett pedig kiemelte a push e-mail támogatást is, habár a különféle interfészek működésével kapcsolatban adós maradt. Jennings beszélt még az európai piac fontosságáról is, kiemelve, hogy sokaknak két mobiljuk is van a kontinensen, így az Android praktikus és sokoldalú alkalmazásaival még ezen a telített mobilpiacon is széleskörű lehetőségekkel rendelkezik.

A mobil kezelőfelülete a beszámolók alapján egyelőre nem tűnik olyan kidolgozottnak, mint például az Apple iPhone-é, de ez tulajdonképpen nem is meglepő. A Google ugyanis egy minden fejlesztő számára nyitott és ingyenesen kiaknázható platformként képzeli el az Android-ot, amely majdani folyamatos fejlődése révén lesz egyre jobb, valahogy úgy, mint például a Firefox böngésző. A demonstráció nyilvánvalóan azt sugallta, hogy a Google az európai piacot rendkívül fontosnak tartja az Android szempontjából, konkrét kibocsátási dátumot azonban ennek ellenére nem jelentettek be Londonban sem. A bemutatóról készült videó egyébként itt megtekinthető.