Majdnem 25 000 embert bocsát el a HP

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 17. 08:06

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy 24 600 dolgozójától válik meg a közeljövőben annak érdekében, hogy megtakarításokra váltsa az Electronic Data Systems felvásárlásával szerzett pozícióját.

A világ vezető PC-gyártója nem kevesebb, mint 13,2 milliárd dollárt fizetett az EDS-ért, ugyanakkor a vétel révén az ötödikről az IBM mögött a második helyre lépett elő az infotechnológiai szolgáltatások piacán. Mivel a két egyesülő vállalat részlegei és pozíciói között nyilvánvaló átfedések vannak, illetve voltak, az elbocsátások tulajdonképpen szükségszerűnek tekinthetők, és persze a hatalmas vételár költségének mihamarabbi megtérülése sem utolsó szempont. Mark Hurd vezérigazgató ugyanakkor magabiztosan a Compaq 2002-es felvásárlásával példálózott, egyértelműen sikertörténetként beállítva az egyébként korántsem zökkenőmentes korábbi mega-egyesülést. Az idén augusztusban lezárult EDS-ügylet miatt a HP mintegy 1,7 milliárd dollár költséget kénytelen elszámolni az októberben záruló pénzügyi negyedévben. Eközben a vállalat éves szinten 1,8 milliárd dollár megtakarítást remél a most bejelentett karcsúsítás révén, amit nagyjából három éven át különböző jellegű, további költségcsökkentést célzó intézkedések fognak követni.

Mindent összevetve a Hewlett-Packard úgy kalkulál, hogy az EDS felvásárlása az idén és jövőre még csökkenteni fogja a vállalat nettó nyereségét, 2010-től azonban már anyagilag is élvezhetik majd az egyesülés gyümölcseit. A texasi Planóban székelő Electronic Data Systems vállalatot H. Ross Perot volt IBM-alkalmazott alapította 1962-ben. A cég úttörő volt a külső informatikai szolgáltatások terén, amelyek a számítógépes hardver- és szoftverpiac egyre erőteljesebb konszolidációja miatt az egyik legvonzóbb területnek számítanak az IT-vállalatok körében; nem véletlen, hogy a felvásárlással a HP nyíltan az IBM babérjaira tör.