Hatmagos Intel Xeon CPU

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 17. 08:29

Az Intel hivatalosan kibocsátotta első hatmagos Xeon szerverprocesszorait, amelyek a gyártó szerint akár 50 százalékos teljesítménynövekedést produkálnak a korábbi, négymagos szériához viszonyítva.

A Dunnington-alapú Intel Xeon 7400-as CPU-k az első monolitikus hatmagos lapkák a termékcsaládban, abban az értelemben, hogy mind a hat processzormagjuk egy szilíciumlapon helyezkedik el. A 45 nm-es technológiával készülő, Penryn architektúrájú csipek nemcsak, hogy 50 százalékkal gyorsabbak voltak a teszten, de még ezzel a megnövelt teljesítménnyel is mintegy 10 százalékkal kevesebb energiát igényeltek, mint az előző generációs Xeon 7300-as CPU-k. Az új szerverprocesszorok 16 MB 3-as szintű gyorsítótárral rendelkeznek és egyelőre mind  négy-, mind pedig a hatmagos verzió 2,66 GHz maximális órajellel kerül forgalomba.

A teljesítménynövekedés és az energiatakarékosság persze korántsem olcsó: az új, négy- és hatmagos Xeon-ok ára 856 és 2729 dollár között van, természetesen kereskedelmi tételben. Ez azt jelenti, hogy egyelőre leginkább csak a komoly méretű szerverinfrastruktúrát üzemeltető cégeknek éri meg megfizetni a Dunnington-architektúra előnyeit, míg a többiek kénytelenek beérni a régebbi, Nehalem-alapú CPU-kkal.