Ismét Bill Gates a leggazdagabb

Genda Csongor Zoltán, 2008. szeptember 19. 19:01

A Forbes magazin közzétette az Egyesült Államok leggazdagabb embereit felsorakoztató toplistáját, meglepő módon az első helyen ismét Bill Gates neve szerepel.

A legutóbbi eredményhirdetéskor már azt hihettük, hogy a Microsoft-alapítót végleg megfosztották az aranyéremtől, most azonban egy váratlan fordulatnak köszönhetően ismét a szoftvergurué a megtisztelő cím. Bill Gates becsült vagyona 57 milliárd dollár, a korábbi első helyezett, Warren Buffet vállalati részvényei hozzávetőlegesen 15%-ot veszítettek értékükből, ezért az iparmágnás befektetőt "szerény" 50 milliárdja csupán a dobogó második fokára juttatta. A Google-alapítók is visszaestek valamelyest, most be kell érniük a 13. és 14. helyekkel, vagyonuk 16 milliárd dollárra tehető. A harmadik helyet az Oracle elnök-vezérigazgatója, Lawrence Ellison foglalta el, igaz jóval lemaradva a listavezetőktől, a gazdasági magazin szerint az ő javainak az értéke 27 milliárd dollár. Az IT-világ olyan nagyjai kerültek még bele az első húszba, mint Michael Dell (11), Paul Allen (12), illetve Steve Ballmer (15). Újnak számít az Egyesült Államok leggazdagabb embereinek a listáján Mark Zuckenberg, Facebook-alapító, kinek vagyona 1,5 milliárd dollár, ez pedig a 321. helyre volt elegendő.
Az elemzők szerint a legközelebbi eredményhirdetéskor komoly változásokra lehet majd számítani, ugyanis a gazdasági válság érezteti hatását a legfelsőbb körökben is. A teljes listát itt tekinthetik meg az érdeklődők.