Parkolás-irányító rendszer - amerikai tanúsítvánnyal

Kovács Attila, 2008. szeptember 21. 14:41

A Siemens Mobility divíziójának Sipark SSD parkolóház-irányító rendszere megkapta az UL (Underwriters Laboratories Inc.) amerikai szabványügyi és tanúsító szervezet UL 2017 szerinti tanúsítványát. A Sipark egyes parkolóhelyek foglaltságának rögzítése alapján működő rendszer. Minden parkolóhely fölé egy ultrahang-érzékelőt szerelnek, amely biztonsággal felismeri a foglalt vagy szabad állapotot. A parkház üzemeltetője ennek alapján mindenkor aktuális áttekintéssel rendelkezik arról, hogy hány hely és hol foglalt/szabad.

A jármű vezetője számára a helykeresés drasztikusan lerövidül. Ugyanakkor a parkolóház kihasználása javul, a CO2-kibocsátás pedig a házon belüli bolyongással együtt csökken. Az UL tanúsítvány birtokában ezt a már számos országban installált rendszert az USA-ban is piacra viszik. Az UL biztonságvizsgálattal foglalkozó független szervezet. Az UL 2017 specifikálja a jelzőberendezésekkel szemben támasztott követelményeket. A Siemens a New Yorkban november16-tól megrendezendő „15th World Congress On Intelligent Traffic Systems 2008“rendezvényen mutatja be a rendszert.

Amint egy autó a parkházba behajtott, a Sipark megbízhatóan és a legrövidebb úton a legközelebbi üres helyre irányítja. Erre dinamikus LED-es jelzőtáblák szolgálnak, amelyek a Siemens Simatic S7 alapú vezérlőn keresztül vannak összeköttetésben a parkolóhely-menedzsment rendszerrel. A helyek felügyeletén túl a rendszer zónákra és utcákra kiterjedő számlálást is tartalmaz. Ez lehetővé teszi, hogy azokat a járműveket is figyelembe vegye, amelyek éppen útban vannak a kijelölt helyre. Azaz, elkerülhető, hogy túl sok járművet irányítsanak egy olyan szektorba, amelyben a behajtáskor már csak kevés szabad hely volt. A járművezetők már a behajtó hely megközelítésekor döntési segítséget kapnak, amennyiben a foglaltsági állapotot elektronikus tájékoztató táblák jelzik. Ez a parkolóházakra és mélygarázsokra kialakított rendszer moduláris felépítésű, és ipari alkalmazásokban jól bevált, szabványos komponensekből épül fel, így rugalmasan bővíthető. Sipark működik többek között Abu Dabiban, Szingapúrban, Sanghajban, valamint sok európai országban. A legnagyobb installáció a müncheni repülőtéren található, 16.000 felügyelt hellyel.