Díjbeszedő - több mint 50 ezren használnak e-számlázást

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 23. 09:02

Több mint 50 ezer lakossági ügyfél veszi már igénybe a Díjbeszedő Holding Zrt. tavaly indult, e-számlázási rendszerét.

A Díjbeszedő megbízásából 2008 nyarán 1.000 budapesti háztartás megkérdezésével készült felmérés szerint a korszerű fizetési módok iránt általánosan nőtt a bizalom, a lakosság 75 százaléka tartja biztonságosnak az interneten történő vásárlást. A megkérdezettek több mint fele rendszeres internetezőnek vallotta magát, több mint harmaduk pedig valamilyen rendszerességgel él az internetes bankolás lehetőségével is. Biztonsági okokból 20, általános idegenkedés miatt pedig mindössze 14 százalék utasította el, hogy valaha igénybe vegye az elektronikus számlakezelési szolgáltatásokat. A felmérésből kiderült az is, hogy a lakosság 84 százaléka még mindig használja a sárga csekket havi, rendszeres számláinak kiegyenlítésére. Eseti banki átutalást 20 százalék, míg csoportos beszedési megbízást a fővárosi lakosság 16 százaléka alkalmaz.

 A csoportos megbízás elleni legfőbb érv, hogy a háztartások – a családi költségvetés egyensúlyban tartása érdekében - maguk szeretik megválasztani, hogy melyik számlát mikor fizetik ki. A felmérés rámutat arra is: az e-számlával kapcsolatban fontos elvárás, hogy a különböző közüzemektől, egyéb szolgáltatóktól általában havi rendszerességgel kapott elektronikus számlalevelek egyetlen központi helyen kerüljenek bemutatásra, valamint hogy ezek pénzügyi rendezését is ugyanarról a felületről lehessen végezni.

 A kedvező tendenciák ellenére ugyanakkor még időre van szükség ahhoz, hogy az évente 280 millió sárga csekkes befizetés többségét az elektronikus számlabemutatás- és fizetés vegye át. Ennek legfőbb oka immár a megszokás: a felmérés szerint egy 100 fokú skálán 70-es fontossággal bír az ügyfelek számára, hogy ne kelljen változtatni a megszokott fizetési módon.