Szabvány a jogszerű szoftverhasználat elősegítésére

forrás Prim Online, 2008. szeptember 24. 14:56

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) bevezette magyar nemzeti szabványként a szoftvergazdálkodás nemzetközi szabványát. Szeptembertől már magyar nemzeti szabványként is hozzáférhető az ISO/IEC 19770-1. A vállalati szoftvereszköz-gazdálkodási folyamatok szabványnak való megfelelőségét igazoló tanúsítvány megszerzése nagyobb biztonságot nyújt a felelősen gondolkodó hazai cégek vezetőinek, ugyanakkor segíti az illegális szoftverhasználat elleni erőfeszítéseket.

Az MSZ ISO/IEC 19770-1 szabvány olyan nemzetközileg elismert és iparági gyakorlaton alapuló folyamatokat ír le, amellyel az igen bonyolult - és sok szakterületet, így a vállalatirányítást, az informatikát és a pénzügyet érintő - szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység hatékonyan és biztonságosan végezhető. A szabvány jelentősége abban rejlik, hogy alkalmazásával lényegesen átláthatóbbá és pontosabbá válik a szoftvertelepítések, licencek nyilvántartása, valamint egyéb kapcsolódó dokumentumok kezelése. A szabványnak való megfelelés így egyrészt lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy mind a cégen belül, mind azon kívül bizonyítani tudják a szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység törvényi előírások szerinti végzését, másrészt a szoftverek racionálisabb kezelésén keresztül jelentős megtakarításokat érjenek el.

A két évvel ezelőtt megjelent nemzetközi szabvány magyar nemzeti szabványként való bevezetése az MSZT, a BSA Magyarország és az IPR-Insights Kft. együttműködésének eredményeként jött létre. A szabvány magyar nyelvű fordítását az IPR-Insights Kft. készítette elő, és a végleges szöveg az MSZT illetékes informatikai műszaki bizottságában folytatott egyeztetések alapján készült el. A nemzeti szabvány kiadását a BSA Magyarország támogatta, mint olyan kezdeményezést, amely elősegíti a felelős szoftvereszköz-gazdálkodás terjedését a hazai intézmények, valamint a kis-, közép- és nagyvállalatok körében, és amely kapcsolódik az illegális szoftverhasználat elleni tevékenységéhez.

A hazai gazdálkodó szervezetek irányítóinak, valamint a szoftvergazdálkodásért felelős vezetőknek a munkáját a most megjelent és várhatóan egyre szélesebb körben elterjedő szabvány abban is segíti, hogy csökkenti a működésük jogi és pénzügyi kockázatát, továbbá javítja versenyképességüket. Ezt az elvárást megerősítik azok a tapasztalatok, amelyek a szabványt alkalmazó országokban egyértelműen mutatják a kockázatok csökkenését és a versenyképesség javulását. További előny, hogy mostantól a szoftvereszköz-gazdálkodási rendszert független féllel lehet tanúsíttatni, ami növeli a jogszerűen tevékenykedő cégek működési biztonságát is.