Lopott banki adatokat figyelő szolgáltatás

Genda Csongor Zoltán, 2008. szeptember 30. 20:04

Az amerikai Affinion Security Center cég új szolgáltatásának köszönhetően a felhasználók értesülnek arról, ha banki adataik felbukkannak az online alvilági berkekben.

Az IdentitySecure névre keresztelt megfigyelő rendszer már évek óta elérhető a pénzintézetek számára, szeptember közepe óta azonban az Egyesült Államokban élő magánszemélyek is igénybe vehetik a szolgáltatást. Az Affinion Group valós időben ellenőrzi a hacker weboldalakat, s azonnal jelez a rendszer, ha olyan neveket vagy bankszámlaszámokat talált, amelyek szerepelnek az adatbázisban. A megfigyelés széles online platformon történik, a szakemberek figyelemmel kísérik az ismert illegális értékesítési webhelyeken kívül a csetszobákat és gyanúsnak vélhető fórumoldalakat is. Ha egyik ügyfelük adataira bukkannak valahol, akkor az érintett személyt rögvest értesítik, hogy az megtehesse a szükséges óvintézkedéseket.

A szolgáltatás havi költsége 15 dollár, ebben az összegben benne foglaltatik egy 25 ezer dolláros biztosítás is arra az esetre, ha mégsem tudnák megakadályozni a banki adatokkal való visszaélést.