Mélyponton a technológiai részvények

Genda Csongor Zoltán, 2008. szeptember 30. 20:23

Lehetett rá számítani, hogy ha az amerikai képviselőház visszautasítja az elnök gazdaságmentő csomagját, akkor az éreztetni fogja a hatását a tőzsdén is. A technológiai vállalatok közül az Apple könyvelhette el a legnagyobb veszteséget.

Az Egyesült Államokban nem szavazták meg a 700 milliárd dolláros tőkeinjekciót, ezt pedig villámgyorsan lereagálta a tőzsde is, számos IT-cég papírjai visszaestek, többéves negatív rekordok dőltek meg tegnap. A gazdasági világválság mélyen érinti az IT-világot is, a tegnapi döntés legnagyobb vesztese az Apple, a cupertinói konszern részvényei 18%-ot zuhantak. A pánik szele azonban a többi számítógépgyártót is megcsapta, a Dell papírjai 9, a HP részvényei 7%-kal érnek kevesebbet, mint a pénteki záráskor. Az AMD is könnyes szemmel tekint vissza a tegnapi napra, a cég papírjai 17%-ot veszítettek értékükből. 

Szakértők szerint a pénzügyi válság közepén a fogyasztók vásárlási kedve csökken, és sokan inkább lemondanak az ismert márkajelzéssel ellátott termékekről, és olcsóbb PC-ket és telefonokat fognak venni. A 700 milliárdos tervezet kudarca egyaránt érintette a hardver- és szoftvergyártókat, a Microsoft-papírok árfolyama is 5%-kal esett vissza, és számos más technológiai cég is felkerült még a vesztesek listájára.

A Nasdaq tegnap 9%-os mínuszról számolt be, ami szinte már megközelíti az 1987. október 19-én bekövetkezett 11%-os rekordvisszaesést.