Egymillió Magellán Classmate laptopot rendelt Venezuela

Milkovits Gábor, 2008. október 1. 07:31

Alig egy hete kezdték el kiszállítani a portugál kisiskolásoknak az első az Intel Classmate koncepcióján alapuló olcsó Magellán laptopokat, most pedig a venezuelai kormány rendelt belőlük egymillió darabot.

A személyesen Hugo Chavez elnök által megtárgyalt rendelés az eddigi legnagyobb a Classmate PC-k, illetve egyáltalán az iskolásoknak szánt laptopok történetében; a portugál kormány maga korábban 500 000 darabot rendelt belőle az ország összes alsó tagozatos iskolásának. A nagy felfedezőről elkeresztelt laptopok az Intel Classmate modellje alapján Portugáliában készülnek és állami támogatás mellett 50 eurós áron kerülnek az iskolákhoz. A Magellán a nagyközönség számára is kapható lesz, 285 eurós áron.

Az Intel Atom processzort, digitális kamerát és WiFi vezeték nélküli szélessávú internetes technológiát tartalmazó laptopok hardvere tehát Portugáliában készül, míg a rajta futó operációs rendszer a Linux egy Venezuelában fejlesztett verziója lesz. A készülékek akkuja az OLPC XO-jához hasonlatosan egy mechanikus felhúzókar forgatásával is feltölthető.