Mobilkommunikációs céget vesz a Nokia

Milkovits Gábor, 2008. október 1. 12:06

A Nokia bejelentette, hogy egyelőre meg nem nevezett összegért megvásárolja a kanadai Oz Communications vállalatot, amely mobiltelefonos e-mail és IM platformokat fejleszt.

A montreali székhelyű Oz nagyjából öt éve létezik és a kezdetektől együttműködik a Nokiával, rövid tevékenysége során pedig mindeddig több mint 71 millió dollár bevételre tett szert. Azonnali üzenetküldő, e-mail és közösségi hálózati alkalmazásait számtalan mobilszolgáltató veszi igénybe Észak-Amerikában, így a Verizon Wireless, a Sprint Nextel, a T-Mobile USA, az Alltel és a Rogers Wireless is. A mindössze 220 dolgozót foglalkoztató társaság szoftvereit a cég saját állítása szerint nagyjából 5,5 millió rendszeres mobiltelefon-előfizető használja.

A Nokia jó néhány hasonló, szociális médiakommunikációs platformokat és alkalmazásokat fejlesztő céget vásárolt az utóbbi időben, köztük a Twangót, a Plazest, az Enpocketet és a Navteqet. A felvásárlásokkal a vezető mobilgyártó célja egy olyan szoftveralapú szolgáltatási portfólió kialakítása, amely függetleníthetné a céget a készülékpiacon tapasztalható folymatos, szédítő iramú áresés negatív hatásaitól. Ennek részei a hivatalosan csak nemrég beindított Ovi online platform, valamint a hozzá tartozó Nokia Music zeneletöltő- és N-Gage játékszolgáltatások is.