Titkosszolgálati adatokat tartalmazó kamera kelt el az eBay-en

Genda Csongor Zoltán, 2008. október 1. 20:07

A brit kormánynak ismét kínos pillanatokat kell átélnie, ugyanis újabb adatvesztésre került sor, most egy titkosszolgálati információkat tartalmazó kamera kelt el az eBay-en.

Egy hét alatt már ez a harmadik adatvesztés Nagy-Britanniában, múlt hét végén kiderült, hogy 11 ezer tanár személyes adata tűnt el, a napokban arról lehetett olvasni, hogy egy katonai bázisról ismeretlenek elloptak három merevlemezes meghajtót, a legújabb incidensre pedig most derült fény.

Egy hertfordshire-i kamionsofőr 17 fontért (5000 Ft) jutott hozzá egy bizalmas információkat tároló használt digitális fényképezőgéphez az eBay-en. Mikor az általa készített fényképeket le akarta tölteni, akkor feltűnt neki, hogy az egyik könyvtárat a Top Secret jelzéssel látták el. Mikor azt megnyitotta, akkor iraki felkelők fegyvereiről készített fotókra és egyéb titkos, az Al-Kaidával kapcsolatos bizalmas információkra bukkant. A férfi visszaszolgáltatta a titkos adatokat tartalmazó kamerát a hatóságoknak. A brit külügyminisztérium nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy mégis miképpen történhetett meg, hogy elárverezték a kamerát.