Kipróbálható a 2001-es Google

Genda Csongor Zoltán, 2008. október 2. 21:20

A Google 10. születésnapja alkalmából időutazásra hívja az internetezőket. A vállalat elérhetővé tette 2001-es index adatbázisát.

A keresőóriás szeptemberben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, a pontos napot nem lehet meghatározni, ugyanis 1998-ban e hónap elején jegyezték be a céget, a főoldalon azonban csupán pár nappal ezelőtt jelent meg a születésnapot hirdető logó. Ebből az alkalomból a Google egy külön oldalon újraélesítette a 2001-es januári adatbázist, melyben még nyoma sincs az egész világot megrázó őszi terrortámadásnak. A vállalat képviselői elmondták, hogy ennél régebbi indexgyűjteményt nem tudtak előbányászni az archívumból, ezért a felhasználók csupán hét esztendőt tudnak visszautazni az időben.

A 2001-es adatbázis még csupán 1 326 920 000 weblapot ismer. Érdekes, hogy ha rákeresünk a YouTube kifejezésre, akkor nem dob ki egyetlen egy találatot sem a kereső, ma viszont ez az egyik legnépszerűbb közösségi portál a világon.

Az iPhone kulcsszóra sem ad ki releváns eredményeket a kereső. Az archívumban megkerestük a Prím Online-t is, lapunk így nézett ki 2001-ben. A Google régi adatbázisa egész hónapban elérhető lesz, az érdeklődők az alábbi linkre kattintva kezdhetik meg a múltbéli keresgélést.