A Fujitsu eladni készül merevlemez-üzletágát?

Milkovits Gábor, 2008. október 3. 08:20

A japán Nihon Keizai Shimbun lap értesülése szerint a Fujitsu eladni készül merevlemezeket gyártó ágazatát, sőt állítólag már vevőt is talált rá a Western Digital (WD) képében.

A japán újság cikke nem hivatalos információkon alapul, és ezt a cikkben is igyekeztek megerősíteni, kiemelve, hogy sem a Fujitsu, sem a WD egyelőre nem kommentálta a hírt. Ugyanakkor a lap tekintélyes volta és az eset logikája egyaránt valószínűvé teszi az értesülés valóságosságát; a Fujitsunak ugyanis különböző kalkulációk alapján veszteséget hoz a winchesterek gyártása, ráadásul az egyre erőteljesebb konszolidáció a piacon tovább nehezíti a cég helyzetét. A vállalat jelenleg a hatodik helyen áll a maga 6,6 százalékos részesedésével, míg az első a Maxtort tavaly felvásároló Seagate 34 százalékos részesedéssel, legalábbis az iSuppli piackutató szerint. A Fujitsu nehéz helyzetének egyik oka az, hogy a számítógépeknél a laptopok iránti keresletnövekedés, illetve a hordozható eszközöknél a flashmemória térhódítása egyaránt a 2,5” HDD-k gyártására ösztönzi a céget, márpedig éppen itt a legélesebb a verseny.

A Nihon Keizai Shimbun hírforrása tudni véli, hogy a Western Digital 70-100 milliárd jent (kb. 120-170 milliárd forint) fizetne a Fujitsu nehézségekkel küzdő részlegéért. A hivatalosan meg nem erősített hír persze jelentheti azt is, hogy mindkét érintett társaság egyelőre csak puhatolózik, hiszen a Hitachi esetében is ez történt tavaly, hogy aztán végül mégis inkább a beruházás és az üzletág megtartása mellett döntsenek.