Három új Microsoft kutatóközpont Európában

Milkovits Gábor, 2008. október 3. 08:43

A Microsoft bejelentette, hogy három új kutatóközpontot tervez nyitni Európában, elsősorban azért, hogy ott fejlessze tovább internetes keresőtechnológiáját.

A központok Párizs mellett, Londonban és Münchenben fognak létesülni, jelentette be Steven A. Ballmer vezérigazgató. A redmondi szoftveróriás minden bizonnyal a technológiában élenjáró Google példáján buzdult fel, amelynek egy meglehetősen nagy kutatási létesítménye üzemel Zürichben, de a Yahoo is készül egy központ felépítésére Grenoble-ban.

A Microsoft Windows Live Search keresőjére rá is fér némi piacerősítés az öreg kontinensen, itt ugyanis alig egy százalékon áll, miközben a Google abszolút első a maga közel 80 százalékával. Ballmer elmondása szerint az egyelőre meg nem nevezett összegért épülő európai kutatóközpontokban elsősorban speciális, például videókereső technológiák fejlesztésén fognak dolgozni.

Az Európai Unió eközben helyi fejlesztésű keresőprojekteket is támogat; ilyen például a francia Quaero vagy a német Theseus. A tét nem csekély: az eMarketer piackutató cég becslése szerint az idén összesen 28,3 milliárd dollárt fognak költeni internetes keresési találatokhoz kapcsolódó reklámokra.