A király él! Elvis Presley az amszterdami repülőtéren

Genda Csongor Zoltán, 2008. október 5. 16:02

Egy biztonsági szakértőnek sikerült átjutnia a repülőtéri ellenőrző terminálon egy az Elvis Presley nevére kiállított hamisított biometrikus útlevéllel.

A király él! Jeroen van Beeknek sikerült bebizonyítania, hogy egyszerűen és alacsony költségvetésből el lehet készíteni egy eredetinek tűnő ePassportot. A szakember a rocklegenda Elvis Presley személyazonosságát választotta, hogy még nagyobb hangsúlyt adjon tettének, ráadásul egy képzeletbeli országot is kitalált az élők sorából több évtizede eltávozott legenda lakhelyéül.

A kísérletre az amszterdami repülőtéren került sor, ahol Beek kiválasztott egy automatikusan szkennelő terminált, melyet a biometrikus útlevéllel rendelkező utasok számára tartanak fenn. A hamis dokumentum kiállta a próbát, a rendszer elfogadta az Elvis Presley nevére kiállított igazolványt. A szakember elmondta, hogy az útlevél meghamisításához csupán egy egyszerű csipkártyára és egy nyilt forráskódú szoftverre volt szüksége. A mostani eset ismét rávilágít arra, mennyire sebezhető az újonnan bevezetésre került rendszer, és azt is bizonyítja, hogy szükség van az emberi alkalmazottakra az ellenőrzési pontoknál.