XP és Office a portugál Magellán laptopra

Milkovits Gábor, 2008. október 5. 21:19

A Microsoft XP- és Office-verziókat adott ki a portugál kormány kezdeményezésére kifejlesztett Magellán laptopokhoz, amelyekből az ibériai ország kisiskolásai 500 000, a venezuelai gyerekek pedig egymillió példányt kapnak majd.

 

Az Intel Clasmate PC koncepció alapján megépített Magellánon eredetileg Linux operációs rendszer fut és kisebb kapacitása miatt a szokvány Windows nem is tudna zökkenőmentesen működni rajta, legalábbis a Vista semmiképpen sem. A Microsoft azonban úgy tűnik, hogy ezeket a megrendelt mennyiségeket már elég komolynak találta ahhoz, hogy és kiadja a "Suite Magellan"-nak elkeresztelt szoftvercsomagot. A csomag a laptop teljesítményéhez igazodik és az XP-n és az Office-on kívül ingyenes e-mail és azonnali üzenetküldő (IM) alkalmazásokat is tartalmaz.

A portugál kormány 500 000 darabot rendelt az Intel Atom processzort, digitális kamerát és WiFi vezeték nélküli szélessávú internetes technológiát tartalmazó laptopokból az ország összes alsó tagozatos iskolásának. A nagy felfedezőről elkeresztelt gépek az Intel Classmate modellje alapján Portugáliában készülnek és állami támogatás mellett 50 eurós áron kerülnek az iskolákhoz. A Magellán a nagyközönség számára is kapható lesz, 285 eurós áron. Néhány napja a Portugáliába látogató Hugo Chavez venezuelai elnök rendelt a készülékekből egymillió darabot.