A kormányzat informatikai stratégiájáról tárgyalt az MSZP

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 6. 08:26

Az MSZP Innovációs és Informatikai Tagozata támogatja a kormány informatikai stratégiáját és az abban foglalt teendőkről széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetést, lehetőleg ötpárti konszenzus kialakítását tartja szükségesnek - mondta Baja Ferenc informatikai kormánybiztos a tagozat kétnapos tanácskozását követő sajtótájékoztatón szombaton Szombathelyen.

"Azt javasoljuk az MSZP országgyűlési frakciójának, hogy szavazatával támogassa az e-befogadás kérdéseivel foglalkozó eseti bizottság létrehozását" - mondta. Hozzáfűzte: a tagozat az európai sztenderdekkel mérhető teljesítmény alapján szükségesnek tartja az információs társadalom további fejlesztését, mivel Magyarország az internet- és számítógép-ellátottság terén továbbra is az európai mezőny alsó harmadában tartózkodik.

 "A szélessávú internet-hozzáférésben az utóbbi évek fejlődést mutatnak, ám lemaradásunk nem csökken az európai uniós országok átlagához képest" - ismertette a kormánybiztos pártja informatikai tagozatának állásfoglalását. Elmondta: a tagozat javasolja a kormányzatnak, a szakmai közvélemény bevonásával szervezzen vitát arról, hogy hazánkban mi legyen a minimális elvárás a szélessávú szolgáltatásokkal szemben, illetve az össztársadalmi innováció szempontjából mi az ár és teljesítmény arányának optimuma a szélessávú fejlesztésben.

 A tagozat azt javasolja, hogy országos, a piaci versenyt nem korlátozó, egyetemes szélessávú szolgáltatást alakítsanak ki 2 megabit/secundum (Mb/s) letöltési és 1 Mb/s feltöltési elvárt minimális sávszélességgel, havonként háromezer forint elvárt maximális szolgáltatási árral, legalább 95 százalékos rendelkezésre állással. A szolgáltatás fejleszthetőségéhez a tagozat olyan országos optikai hálózat létrehozását is javasolja, amely maradéktalanul eléri a még ellátatlan településeket is. A tagozat támogatja továbbá az elektronikus közszolgáltatásokról, valamint a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről szóló törvények megalkotását, a közigazgatási eljárásról és szolgáltatásról szóló törvény korszerűsítését is.