Követelik a Deutsche Telekom elnökének lemondását

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 7. 08:40

A legtekintélyesebb német távközlési céget, a Deutsche Telekomot sújtó, példa nélkülinek számító adatlopási botrány nyomán hétfőn már követelések hangzottak el a konszern elnökének, René Obermannak a lemondására.

Ezzel párhuzamosan a politikai pártok egyöntetűen az adatvédelem szigorítását sürgették a kormánytól.

Az elmúlt hét végén Németországban hatalmas felzúdulást okozott, hogy ismeretlen tettesek 17 millió ügyfél legszemélyesebb adatait lopták el a Deutsche Telekom mobilszolgáltató leányvállalata, a T-Mobile elektronikus nyilvántartási rendszeréből. Az ügy még 2006 elején történt, de a Der Spiegel című hamburgi hetilap kiszivárogtatása alapján csupán most került nyilvánosságra, ami szintén felháborodást, illetve értetlenséget okozott. Ráadásul a "meglopott" ügyfelek között magas rangú politikusok, köztük miniszterek és korábbi államfők, valamint gazdasági és egyházi vezetők, továbbá kulturális és médiabeli kiválóságok egyaránt voltak.

A tettesek az adatokat - név, lakhely, születési hely és idő, telefonszám, e-mail cím - az interneten igyekeztek értékesíteni, ez azonban a Deutsche Telekom állítása szerint nem járt sikerrel. René Obermann elnök vasárnap bocsánatot kért a T-Mobile ma összesen 38 millió ügyfelétől, s közölte, hogy mindenki ingyen azonnal mobilszámot változtathat.

A botrány állítólag már korábban megkezdődött kivizsgálásába bekapcsolódott a szövetségi bűnügyi hivatal, valamint a belügyminisztérium is, a kormány pedig elrendelte: készüljön elemzés arról, hogy a történtek után valójában milyen is az ügyben kárvallott politikusok fenyegetettsége.

Egybehangzó értékelések szerint az adatlopás tovább erősítette a Deutsche Telekommal szembeni bizalmi válságot. A konszernről a közelmúltban derült ki: 2005-ben, illetve 2006-ban a saját vezető beosztású tisztségviselői és az újságírók között lefolytatott telefonbeszélgetéseket igyekezett kikémlelni, hogy megakadályozza "bizalmas információk" kiszivárogtatását. René Obermann, - aki abban az időben még nem volt hivatalban - az ügy kapcsán szintén bocsánatot kért.

Mindennek ellenére hétfőn már több követelés is elhangzott Obermann lemondására. A német bűnügyi nyomozók szövetségének (BDK) elnöke nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a Deutsche Telekom elnöke minden hitelességét elvesztette. "Vagy nem tudta, hogy cégétől 17 millió előfizető  adatait ellopták, vagy pedig mindezt elhallgatta" - fogalmazott Klaus Jansen, aki szerint mindkettő egyformán elfogadhatatlan. Követelte, hogy a nagyobb cégeknél, köztük a Deutsche Telekomnál olyan különlegesen kiképzett adatnyomozókat alkalmazzanak, akik az érintett cégeket tökéletesen ellenőriznék.