Fejhallgatóba épített Nikon médialejátszó

Milkovits Gábor, 2008. október 8. 08:05

A furcsa cím valós készüléket takar, amelyet a nagy múltú fényképezőgép-gyártó a japán Ceatec kiállításon mutatott be és a felkelő nap országában állítólag forgalmazni is fog.

Azzal, hogy a Nikon fejlesztéséről és ilyen egyedi készülékről van szó, egyáltalán nem ér véget a meglepetések vagy éppen furcsaságok sora. A Nikon UP300 ugyanis egy kisméretű kijelzővel, WiFi vezeték nélküli szélessávú hálózati megoldással, sőt webböngészővel is el van látva. Ily módon alkalmas lehet multimédiás tartalmak közvetlen letöltésére, internetezésre (habár a navigáció módja nem teljesen tisztázott), sőt akár folyamatos videónézésre is, mivel a közvetlenül a szem elé belógó kis kijelző állítólag olyan élményt nyújt, mintha egy 50 colos képernyőt néznénk 3 méterről – hogy ez mennyire jó a szemnek, az más kérdés.

A különleges eszköz 8 GB tárhelyet kínál a zenék és videók számára. A Nikon UP300, egyelőre legalábbis, csak Japánban lesz kapható, jelenleg ismeretlen áron. Egyes gyártók, például a Zeiss vagy a Myvu bemutattak már speciális videónéző szemüvegeket, azonban korántsem ilyen sokoldalú funkcionalitással.