Adathalász-támadások előidézői lehetnek a bankfelvásárlások

forrás Prim Online, 2008. október 9. 12:04

A biztonsági szakértők arra figyelmeztetik a felhasználókat, hogy legyenek nagyon óvatosak, mert a bankválság újfajta spamtámadásokra kínál lehetőséget. Az USA Számítógépes Sürgősségi Beavatkozó Csoportja (US-CERT) máris tud olyan kéretlen levelekről, melyeket bűnözők ismert bankok nevében küldtek szét - hívja fel a figyelmet a VirusBuster.

A felvásárlások miatt a bizonytalan felhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy bankjuk online képviselete milyen formában működik tovább. Ebben a tisztázatlan helyzetben az adathalászok a hagyományos "adategyeztetőnek" álcázott e-mailekkel próbálják lépre csalni az ügyfeleket. A bankok nevében kiküldött üzenetek sok esetben még büntetést is kilátásba helyeznek arra az esetre, ha a felhasználó nem lép be mihamarabb a pénzintézet "ellenőrző webhelyére" azért, hogy ott beírja banki azonosítóit, amiket aztán a támadók a továbbiakban saját céljaikra használnak fel - adta hírül a VirusBuster a vnunet nyomán.

A felvásárlások miatti zűrzavarban az adathalászok természetesen az ügyfelek bankjának új tulajdonosának adják ki magukat a kéretlen levelekben. A problémák elkerülése érdekében a US-CERT szakértői azt javasolják, hogy az interneten bankolók tájékozódjanak az adathalászat elleni védekezés lehetőségeiről, ne nyissák meg a kéretlenül kapott e-maileket, és ne adják meg adataikat gyanús honlapokon.

A számlájuk miatt aggódó felhasználók legegyszerűbben úgy kerülhetik el adataik ellopását, hogy kézzel írják be böngészőjük címsorába pénzintézetük URL-jét, és a bank nyitólapján keresztül veszik igénybe a tranzakciókkal kapcsolatos szolgáltatásokat.