Az általános válság ellenére kiváló eredményt produkált az IBM

Milkovits Gábor, 2008. október 9. 19:05

Miközben gyakorlatilag az összes technológiai cég lefelé módosítja pénzügyi várakozásait, az IBM igen jó eredményről számolt be a harmadik negyedévre vonatkozóan, és az év hátralévő részéről is optimistán nyilatkozott.

A nem végleges adatok szerint a kék óriás részvényenkénti nyereségének 22, nettó profitjának pedig 20 százalékos növekedését regisztrálta az említett időszakban. Utóbbi elérte a 2,8 milliárd dollárt a negyedév során, míg a teljes forgalom 5 százalékos növekedés mellett 25,3 milliárd dollár lett. Piaci elemzők szerint az IBM kiváló eredménye nemcsak a vállalat, hanem a teljes technológiai ágazat számára jó hír, tekintve a cégek papírjainak siralmas szereplését az utóbbi hetekben.

Nem elég, hogy igen kedvezőek a harmadik negyedévi mutatói, de emellett a teljes évre optimista prognózist közölt az IBM. A társaság továbbra is 8,75 dolláros részvényenkénti profittal számol a 2008-as pénzügyi évben, 22 százalékos növekedést kalkulálva 2007-hez képest. Pénzügyi szakértők szerint ez nem kis teljesítmény a mostani időkben, amikor szinte az összes technológiai cég részvényeinek árfolyama esik a tőzsdéken.