A Symantec felvásárolja a rivális MessageLabst

Kiss Ádám Zoltán, 2008. október 9. 20:07

A leginkább Norton márkanévvel futó termékeiről ismert biztonságtechnikai vállalat bejelentette, hogy 695 millió dollárért felvásárolja a konkurens MessageLabs vállalatot.

A majdnem 700 millió dolláros óriásüzlet némileg meglepetést keltett az elmúlt hetek pénzügyi válsága közepette. Az elemzők szerint a biztonságtechnikai piacon az utóbbi években tapasztalható trend alapján, miszerint a kisebb cégeket sorra kivásárolják a nagyok, egyáltalán nem rossz lépés a MessageLabs megvétele, ám a kialkudott ár vélhetően még az igazi válság előtti állapotokat tükrözi, és a mai körülmények között talán jóval alacsonyabb árat is el tudott volna érni a Symantec. Mivel a két vállalat meglehetősen hasonló területen működik, a felvásárlást várhatóan helyi és nemzetközi szinten is jóvá kell hagyatni.

Ezzel a befektetéssel a kaliforniai Symantec egyszerre több célt is elérhet. Egyrészt kivásárolja a piacról riválisát, másrészt párhuzamosan fejlesztett új technológiákhoz juthat, de az sem elhanyagolható, hogy hozzájut a MessageLabs klientúrájához. A MessageLabs külön főhadiszállással rendelkezik az USA, Nagy-Britannia és Ausztrália területén. Nem elhanyagolható klientúrája sem, hiszen több mint nyolcmillió végfelhasználóval rendelkezik, de talán ugyanilyen fontos, hogy 19 ezer fölötti üzleti előfizetőinek száma.