Románia és Magyarország a tartalmi szolgáltatások fejlesztésére összpontosít

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 10. 10:14

Az információs társadalom kiépítése érdekében Románia és Magyarország az együttműködés mostani szakaszában már nem annyira a hálózatépítésre, inkább a tartalmi szolgáltatások fejlesztésére összpontosítja a figyelmet, mondta csütörtökön Bukarestben az MTI-nek Csepeli György, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) közpolitikai igazgatója.

A tisztségviselő a gazdasági együttműködési vegyes bizottság keretében működő IT-munkacsoport ülésén vett részt, amelynek magyar részről ő az elnöke, román részről pedig Somodi Zoltán, a romániai távközlési és informatikai minisztérium államtitkára.

Csepeli György a csütörtöki megbeszélés után az MTI-nek elmondta, hogy az IT-együttműködés 2003 óta zajlik a magyar és a román fél között. Ennek keretébe tartozik a magyarországi "wifi falu" tervezete, illetve román részről a "tudásgazdaság" tervezet. Ezek lényege: hozzáférhetővé tenni a drót nélküli internetet a hátrányos helyzetű falvakban, kistelepüléseken. Az ottani családok a mikrohitel program keretében megveszik a számítógépet és a hozzátartozó szabad szoftveres alkalmazásokat.

A 112-es sürgősségi hívószám kölcsönösségét is biztosítani akarják a felek. Így a határokhoz közel eső helyeken nem kellene feltétlenül az adott országból, távolabbi pontról kérni segítséget (például tűzeset vagy baleset idején), hanem a szomszédos ország egy közelebbi városából.

A szegedi kormányülés számára előkészítenek egy olyan adatfigyelő rendszert, amely - míg a schengeni korlátozások még érvényben vannak - lehetővé teszi, hogy amikor akár Romániából, akár Magyarországról a határhoz közeledik valaki, kiválaszthatja, hogy melyik határátkelőhely lenne számára a legmegfelelőbb. A schengeni korlátozások megszűnése után pedig ez a rendszer képes lehet meteorológiai, forgalmi információkat adni, az emberek optimalizálhatják útvonalukat a veszélyeztető tényezők figyelembevételével, mondta az igazgató.

Csepeli György szerint jól halad a kutatási együttműködés az internet jövőjének alakításában is. A román partnerekkel megállapodtak abban, hogy elősegítik a személyi adatok hozzáférésével kapcsolatos biztonság lehető legnagyobb fokú kiépítését.