Fékezi az IT-piacot a gazdasági válság

Genda Csongor Zoltán, 2008. október 14. 19:44

A Gartner lefelé módosította a jövő évi IT-kiadásokra vonatkozó prognózisát,a  piackutatók szerint a globális válság rányomja bélyegét erre a szektorra is.

Korábban a Gartner 5,8%-os növekedést jósolt 2009-re, most azonban korrigálták a számadatokat, és jelenleg csupán 2,3%-os bővülést prognosztizálnak - mindennek oka pedig a világban uralkodó gazdasági bizonytalanság.

"A visszaesés leginkább Nyugat-Európát és az Egyesült Államokat érinti, azonban a fejlődő országokban sem lesz olyan nagy a növekedés, mint azt pár hónappal ezelőtt gondoltuk" - nyilatkozta a sajtónak Peter Sondergaard, a piackutató vezető kutatója. A tengerentúlon csupán 0,5%-os bővülés várható, ami még a pozitív tartományba sorolható, ezzel szemben viszont az öreg kontinensen 0,8%-kal kevesebbet fognak az információstechnológiai cikkekre áldozni. A cégek és vállalatok takarékossági intézkedéseit leginkább a hardvergyártók fogják megszenvedni, a szektornak feltehetőleg 4%-os visszaeséssel kell számolnia, a szolgáltatók valószínűleg ugyanolyan eredményt produkálnak jövőre is, mint az idei esztendőben, a szoftverek iránt sem lesz olyan nagy a kereslet, mint azt remélték a piackutatók, ám ezen a területen ennek ellenére is 8,6%-os gyarapodás várható.