Aki nem tud keresni, az nem is talál

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 15. 08:51

Az internet felhasználói közül sokan azért nem találják meg, amit keresnek, mert nem tudják, mi a fontos a rájuk zúduló információk közül - mondta Hankiss Elemér szociológus az Internet Hungary konferencián kedden Tihanyban.

Az egyik - meg nem nevezett - keresőprogram által az igazság és a szabadság szavakra kiadott találatok közül szemezgetve demonstrálta: ezek a rendszerek korántsem fontossági sorrendben adják ki az eredményeket, márpedig "aki belevész az internetbe, az bizony nem tud tájékozódni".

"El lehet-e viselni annyi információt, amennyi ránk zúdul mindennap az internetből" - tette fel a kérdést, arról beszélve, hogy a felhasználóknak meg kell találniuk a megfelelő gyűjtőhelyeket, ha viszont rábukkannak, hol kapják meg az őket érdeklő információkat, "hozzászoknak" 3-4-5 csatornához, ennél többet viszont már nem keresnek - árnyalta a képet a szakember.

Szólt arról is: a világháló "kicsit zajos" a benne terjedő rengeteg információtól, így könnyen megeshet, hogy az embernek ideje sincs alaposan végiggondolni az ott látottakat-hallottakat; márpedig - mondta - "nincs emberélet csend nélkül".