Háromszor több adathalászati próbálkozást jegyeztek Romániában az első nyolc hónapban

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 15. 12:07

Háromszor több phishinget, vagyis adathalászati próbálkozást jegyeztek Romániában az év első nyolc hónapja alatt a tavalyi esztendő hasonló időszakához viszonyítva.

Vlad Valceanu, a BitDefender informatikai biztonsági vállalat vezetője szerint Románia az ötödik állam a világon, ahol a legtöbb banki "klónhonlap" létezik. A pénzintézetek eredeti weboldalaiknak a hasonmásait használják fel az adathalászok arra, hogy a mit sem sejtő ügyfelektől megszerezzék a számláikhoz vezető bizalmas személyes információkat. Valceanu hozzátette: augusztusig összesen 30 internetes támadást jegyeztek, amelyek a bankok ellen irányultak.

Jelenleg azonban nem léteznek kimutatások arról, hogy ezek a támadások összesen mekkora kárt okoztak, de Valceanu szerint a törvénytelenül kicsalt adatok feketepiacán a hackerek a bizalmas információkat alacsony áron bocsátják áruba. Ezek ára 50 cent és 100 euró között változik.

Az S&T Románia cég kimutatása szerint az internetes támadásokat 60 százalékos arányban a megkárosított vállalatok alkalmazottai teszik lehetővé. Az adathalászat következtében elszenvedett kár értéke az érintett vállalatok éves bevételeinek az öt százalékát teszik ki.