Erős negyedévet zárt az Intel

Genda Csongor Zoltán, 2008. október 15. 22:03

Az Intel közzétette harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit, melyből kiderül, hogy a vállalat a várakozásokon felül teljesített, a jövőt illetően azonban visszafogottan nyilatkozott a csipgyártó.

Az Intel operatív nyeresége 12%-kal, 3,1 milliárd dollárra nőtt, ami részvényenként 35 cent többletet jelent. A tavalyi esztendő ugyanezen időszakához képest a forgalom azonban csupán 1%-kal emelkedett, a vállalat bevétele 10,2 milliárd dollár. Az elemzők korábban sokkal gyengébb eredményeket prognosztizáltak, ám a vállalat felülmúlta a várakozásokat. Az Intel bejelentette, hogy a mostani az egyik legsikeresebb harmadik negyedévük. Paul Otellini vezérigazgató elmondása szerint a növekvő keresletnek és az alacsony előálítási költségeknek köszönhető a mostani sikeres negyedév. Az Atom processzor népszerűsége is hozzájárult a magas profit eléréséhez, a vállalat csupán ebből 200 milliós forgalmat bonyolított.

A harmadik negyedévet illető előrejelzéseket illetően azonban óvatos  a vállalat, Otellini szerint egyelőre nem lehet megjósolni, milyen hatása lesz a globális gazdasági válságnak az IT-piacra. Ennek ellenére is az Intel 10,1-10,9 milliárd dollár forgalmat remél a következő három hónapban.